Ο καταναλωτής εξακολουθεί να αγοράζει με βάση την ποιότητα στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και το “Value for Money” συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο

Η πρόσφατη ετήσια έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ, με δείγμα 2.000 ατόμων από όλη τη χώρα, αναδεικνύει τις σημαντικές και βαθιές αλλαγές από τις οποίες διέρχεται ο Έλληνας καταναλωτής καταγράφοντας τις αντιλήψεις του σε σημαντικά θέματα, γύρω από τις αγορές στα σουπερμάρκετ.

Μία από τις βασικές τάσεις που παρατηρούνται είναι η πολύπλοκη σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην ποιότητα και στην τιμή, λόγω της οικονομική κρίσης. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι παρά την οικονομική ύφεση, η πλειοψηφία των καταναλωτών εξακολουθεί να αγοράζει τρόφιμα με βασικό κριτήριο την ποιότητα και την αξία που του δίνουν τα προϊόντα. Συγκεκριμένα στην ερώτηση ποιος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας όταν αγοράζετε τρόφιμα (Σχήμα 1), αν και φαινομενικά το κοινό είναι μοιρασμένο στη μέση, ανάμεσα στα χρήματα που δίνει σαν κύριο παράγοντα με 35.4% και την ποιότητα επίσης με 35.4%, στην πραγματικότητα οι τρεις παράγοντες που αποτελούν την αξία – ποιότητα, ασφάλεια, άνεση – υπερτερούν με τα 2/3 των καταναλωτών να τα επιλέγουν και μόλις το 1/3 να αγοράζει με βασικό κριτήριο τα χρήματα που δίνει.

18-03-2015_sx1

Στην πραγματικότητα, όλες οι ομάδες καταναλωτών είτε έχουν ως βασικό κριτήριο την ποιότητα είτε τα χρήματα που δίνουν, ζητούν το ίδιο πράγμα, την καλύτερη αξία για τα χρήματα που δίνουν και θεωρούν ότι αυτό επιτυγχάνεται στις αγορές στο σουπερμάρκετ. Οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ έχουν προσαρμοστεί στην κρίση και σε αυτή την τάση, προσπαθώντας να παρέχουν πρώτον υψηλή ποιότητα με λιγότερα χρήματα για τον καταναλωτή μέσω της αύξησης των προσφορών και προωθητικών ενεργειών, και δεύτερον εναλλακτικές προϊοντικές επιλογές στον καταναλωτή, μέσω αύξησης της ποικιλίας και των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η διείσδυση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών έχει φτάσει σε απόλυτα επίπεδα (σχήμα 2). Το 90.3% των καταναλωτών (πρακτικά το σύνολο του κοινού) εξοικονομεί χρήματα μέσω προσφορών/κουπονιών/δωροπετιαγών που προφέρουν οι αλυσίδες σουπερμάρκετ και προμηθευτές των προϊόντων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 69.3% των καταναλωτών εξοικονομεί τουλάχιστον 5% επί της αξίας των αγορών του και το 40.9% τουλάχιστον 10%.

18-03-2015_sx23

Το πλεονέκτημα του σουπερμάρκετ συγκριτικά με άλλα κανάλια πώλησης στο να προσφέρει στον καταναλωτή αυτό που ζητάει φαίνεται από το ότι το 80% των καταναλωτών θεωρούν ότι στα σουπερμάρκετ βρίσκουν περισσότερες προσφορές και εκπτώσεις σε σχέση με άλλα καταστήματα. Σε κάθε περίπτωση η τάση είναι αυξητική, καθώς το 76% των καταναλωτών δήλωσαν ότι το 2014 αγόρασαν περισσότερες προσφορές σε σχέση με το 2013.Την ίδια στιγμή το 63% ότι οι προσφορές και εκπτώσεις είναι ο κύριος λόγος για να επιλέξουν το κατάστημα σουπερμάρκετ που θα επισκεφθούν, προκαλώντας ερωτηματικά για την μακροπρόθεσμη επίδραση που θα έχουν οι προσφορές στην αφοσίωση των καταναλωτών.

Παράλληλα η παρεχόμενη αξία (Value for Money) από τον κλάδο των σουπερμάρκετ εμφανίζεται και με άλλους τρόπους οι οποίες περιλαμβάνουν κυρίως την αγοραστική εμπειρία, αλλά και τη γενικότερη συμβολή του κλάδου στη ζωή του καταναλωτή (π.χ. εταιρική κοινωνική ευθύνη, υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας κλπ). Όπως φαίνεται και στο σχήμα 3, τα σουπερμάρκετ αξιολογούνται ιδιαίτερα θετικά στην βασική λειτουργία τους, την συνεισφορά τους στην διατροφή του καταναλωτή. Συγκεκριμένα το 65,8% του κοινού θεωρεί ότι τα σουπερμάρκετ έχουν επηρεάσει θετικά τη διατροφή του τα τελευταία χρόνια, το 66,3% ότι τα σουπερμάρκετ παρέχουν φρέσκα προϊόντα (Κρέας, Ψάρι, Οπωροκηπευτικά) υψηλής ποιότητας και σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, το 76.7% οι εταιρείες τροφίμων και τα σουπερμάρκετ παρέχουν προϊόντα τα οποία είναι ασφαλή να καταναλώσει ή να χρησιμοποιήσει.

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Η δυνατότητα εξυπηρέτησης πελατών με τα νέα μέτρα πρόσβασης και ωραρίου έχει μειωθεί κατά 70%

Οι αρνητικές συνέπειες των νέων μέτρων για μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ατόμων εντός καταστήματος και ωράριο για το λιανεμπόριο τροφίμων | Το αποτέλεσμα είναι μεγάλες ουρές και συνωστισμός εκτός των καταστημάτων
Read More

1 στους 2 καταναλωτές θα διατηρήσει την ίδια αγοραστική συμπεριφορά και το επόμενο δίμηνο

Η κρίση του κορωνοϊού αλλάζει τις συνήθειες των καταναλωτών | 1 στους 3 καταναλωτές θα επισκεφθεί άμεσα εστιατόριο-ταβέρνα μέσα στο 2020 | 4 στους 10 καταναλωτές θα κάνουν διακοπές φέτος
Read More

Το 90% των καταναλωτών εκμεταλλεύεται τις προσφορές και εκπτώσεις σουπερμάρκετ και προμηθευτών προϊόντων για εξοικονόμηση χρημάτων

Τα στοιχεία της ετήσιας πανελλήνιας έρευνας του ΙΕΛΚΑ 2014/2015, με δείγμα 2.000 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα δείχνουν ότι οι Έλληνες στην προσπάθεια τους να εξοικονομήσουν χρήματα εκμεταλλεύονται ιδιαίτερα τις προσφορές και εκπτώσεις που παρέχουν τα σουπερ-μάρκετ
Read More

Νέα μείωση -3% παρουσιάζουν οι τιμές του τυπικού πασχαλινού καλαθιού του 2019 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ σε σχέση με το 2018

Συνολικά το μέσο τυπικό καλάθι του 2018 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ υπολογίζεται στα 53,86€ παρουσιάζει μείωση της τάξης του 3% σε σχέση με το 2018 με 55,74€. Στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος η τιμή του αρνιού.