Παραμένει μεγάλο το εύρος τιμών στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ

Τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτικές συνήθειες και η καταγραφόμενη ανάγκη των καταναλωτών για εύρος και σύγκριση τιμών αναδεικνύει τον ρόλο του σουπερ μάρκετ σαν το σημείο/κανάλι πώλησης όπου συγκεντρώνονται μεγάλος αριθμός διαφορετικών προϊόντων, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να συγκρίνει διαφορετικές τιμές και ποιότητες προϊόντων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 80% των καταναλωτών θεωρεί ότι στο σουπερ μάρκετ έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει και να επιλέξει ανάμεσα σε πολλά και διαφορετικά προϊόντα (διαφορετικές μάρκες, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, διαφορετικές ποικιλίες προϊόντων, διαφορετικές τιμές, διαφορετικές συσκευασίες, διαφορετικές χώρες κλπ).

Η επεξεργασία των στοιχείων τιμών που παρέχει το παρατηρητήριο τιμών e-prices, των μεγάλων αλυσίδων σουπερ μάρκετ του Υπουργείου Ανάπτυξης από το ΙΕΛΚΑ, επιβεβαιώνουν αυτή την εικόνα. Τα στοιχεία του πίνακα 1 αφορούν την περίοδο 2/2013-2/2014 και παρουσιάζουν το εύρος των τιμών συγκρίνοντας την μέση τιμή της κατηγορίας, τον μέσο όρο των δύο ελάχιστων τιμών και τον μέσο όρο των δύο μέγιστων τιμών. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα για το σύνολο των 155 προϊόντων από 23 κατηγορίες, τα προϊόντα αυτά μπορούν να αγοραστούν σε ένα εύρος της τάξης του 70% ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνει ο καταναλωτής.

12-05-2014_sx1

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην μηνιαία ανάλυση (πίνακας 2) που το εύρος ανά κατηγορία παραμένει κάθε μήνα σε αντίστοιχα επίπεδα με τον ετήσιο μέσο όρο.

12-05-2014_sx2

Με βάση και αυτά τα στοιχεία είναι πλέον εμφανείς οι λόγοι για τη στροφή του καταναλωτικού κοινού προς πιο οργανωμένες και έξυπνες αγορές με συνεχή διερεύνηση και σύγκριση προϊόντων και τιμών. Ενώ είναι εμφανής και η ενίσχυση της επιλογής των σουπερ μάρκετ σαν τελικό κανάλι πώλησης αυτών λόγω των παρεχόμενων υπηρεσιών που βοηθούν τον έλληνα καταναλωτή σε περίοδο κρίσης για έξυπνες επιλογές.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts
Read More

Φθηνότερο κατά 4,85% το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι του 2013 σε σχέση με το 2012 στις Μεγάλες Αλυσίδες Σουπερμάρκετ (τελικά αποτελέσματα)

Φθηνότερο κατά 4,85% το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι του 2013 σε σχέση με το 2012 στις Μεγάλες Αλυσίδες Σουπερμάρκετ με σημαντικές μειώσεις στα περισσότερα από τα βασικά προϊόντα του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού (βλ. σχετικό πίνακα).
Read More

Ετήσια έρευνα καταναλωτών ΙΕΛΚΑ: Η χρηματική δαπάνη συνεχίζει να είναι το βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων με τάση όμως αποκλιμάκωσης

Ετήσια έρευνα καταναλωτών ΙΕΛΚΑ: • Η χρηματική δαπάνη συνεχίζει να είναι το βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων…
Read More

Παραμένει θετικός ο δείκτης οικονομικού κλίματος λιανεμπορίου τροφίμων αρχές του 2026

Προσδοκίες για περιορισμένη ανάπτυξη του κλάδου το 2026 σε πωλήσεις και όγκο Περίπου το ίδιο ή καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα το 2025 με το 2024 εκτιμούν η πλειοψηφία των επιχειρήσεων
Read More

Σημαντική μείωση της δαπάνης των νοικοκυριών σε είδη παντοπωλείου την τελευταία δεκαετία του 2010

Σημαντική μείωση της δαπάνης των νοικοκυριών σε είδη παντοπωλείου την τελευταία δεκαετία του 2010 – Σταδιακή ανάκαμψη από το 2016 | Σοβαρές οι αλλαγές σε καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες του κοινού στις κύριες κατηγορίες προϊόντων | Τα είδη διατροφής παραμένουν η μεγαλύτερη κατηγορία στις δαπάνες των καταναλωτών