Ουσιαστική μείωση τιμών και μεγάλες προσφορές συγκράτησαν τις πωλήσεις των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ την περίοδο των εορτών στα περυσινά επίπεδα

Την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων του 2013 οι πωλήσεις των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ κινήθηκαν σε περίπου τα ίδια επίπεδα με το 2012 παρά τη γενική πτώση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων την ίδια περίοδο.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις μεγάλες προσφορές που έκαναν οι μεγάλες αλυσίδες του κλάδου την περίοδο αυτή στα εορταστικά είδη. Ιδιαίτερη κίνηση παρουσίασαν οι πωλήσεις των αλκοολούχων ποτών καθώς και των νωπών κρεάτων, με τους καταναλωτές να προτιμούν κυρίως το νωπό αρνί και χοιρινό και αντίθετα τις κατεψυγμένες γαλοπούλες να παρουσιάζουν μείωση.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού τελικά ήταν μειωμένες στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ κατά -4,85% το 2013 σε σχέση με το 2012, ενισχύοντας τον αποπληθωρισμό, ενώ πολλές αλυσίδες εφάρμοσαν προωθητικές ενέργειες με τη χρήση δωροεπιταγών με επιπλέον όφελος στον καταναλωτή από -5 έως και -20%, προσφέροντας έτσι σαφώς φθηνότερες τιμές από τα παραδοσιακά μικρά καταστήματα. Το αποτέλεσμα φάνηκε με σημαντική αύξηση της κίνησης στα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ.

Συνολικά όμως ο μήνας Δεκέμβριος έκλεισε αρνητικά, κάτι που οφείλεται κυρίως στην απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα την τελευταία Κυριακή του χρόνου, η οποία τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε εργάσιμη και απέφερε υψηλές πωλήσεις στον κλάδο του λιανεμπορίου των τροφίμων.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts
Read More

Περίπου το 15% του αριθμού των ειδών Σουπερμάρκετ (7,500 προϊόντα) αφορά η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ

Περίπου το 15% του αριθμού των ειδών Σουπερμάρκετ (7,500 προϊόντα) αφορά η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 86 Ευρώ ανά έτος ανά νοικοκυριό η εκτιμώμενη μείωση στην αξία του αναλογούντα ΦΠΑ με την Ελλάδα όμως να παραμένει μία από τις Ευρωπαϊκές Χώρες με υψηλό ΦΠΑ στα τρόφιμα
Read More

Ιδιαίτερα θετική αξιολόγηση της ανταπόκρισης του κλάδου των Σουπερμάρκετ την περίοδο της επιβολής των Capital Controls

ιδιαίτερα σημαντική είναι η επίδραση που είχαν τα Capital Controls στη διαμόρφωση της αγοραστικής συμπεριφοράς του ελληνικού κοινού τόσο την περίοδο αμέσως μετά την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίων αλλά και αργότερα.
Read More

Συνεχής μείωση της δαπάνης των νοικοκυριών σε είδη παντοπωλείου, αλλά και αξιοποίηση των προσφορών και εκπτώσεων από τα Σουπερμάρκετ

Η πρόσφατη ετήσια έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ, με δείγμα 2.400 ατόμων από όλη τη χώρα, αναδεικνύει τις σημαντικές και βαθιές αλλαγές από τις οποίες διέρχεται ο Έλληνας καταναλωτής καταγράφοντας τις αντιλήψεις του σε σημαντικά θέματα, γύρω από τις αγορές στα σουπερμάρκετ.
Read More

Στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2015 οι τιμές του τυπικού πασχαλινού καλαθιού στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ παρά την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23%

Sυνολικά το μέσο τυπικό καλάθι του 2016 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ υπολογίζεται στα 57.82€ σχεδόν στην ίδια τιμή σε σχέση με το 2015, 56.95€. Aρκετά από τα προϊόντα έχουν αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 23% σε σχέση με το 2015 και η συνολική τιμή του τυπικού καλαθιού χωρίς αυτές τις αυξήσεις είναι αμετάβλητη σε σχέση με το 2014 (-0.3%).