Φθηνότερο κατά 7,5% το Πασχαλινό τραπέζι του 2014 και χαμηλότερες κατά 6% οι τιμές για το ελληνικό Αρνί στις μεγάλες αλυσίδες Σουπερμάρκετ σε σχέση με το 2013

Σε 5% εκτιμάται το επιπλέον όφελος του καταναλωτή από την επιλογή προσφορών

 

 

Η παρούσα έκθεση-αναφορά του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) παρουσιάζει τα αποτελέσματα αρχικής έρευνας τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλα Σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα το Πάσχα 2014. Βασίζεται σε πρωτογενή δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και αφορούν τις τιμές της μεγάλης εβδομάδας. Τα προϊόντα που αναλύθηκαν αποτελούν αντιπροσωπευτικά προϊόντα[1] του πασχαλινού τραπεζιού για τους Έλληνες καταναλωτές και η επιλογή τους έγινε από εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς με πολυετή εμπειρία στον χώρο.

Το μέσο τυπικό καλάθι του 2014 υπολογίζεται στα 40,72€ μειωμένο κατά 7,57% σε σχέση με το 2013. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή παρουσιάζουν το κρασί (-31%), οι πατάτες (-26%) και τα αυγά (-25%).

10-04-2014_sx2

Επιπλέον, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως όπως και το 2013, για άλλη μια χρονιά οι τιμές εμφανίζουν σημαντικό εύρος το οποίο εκτιμάται περίπου σε 40%, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει το καλάθι ανάλογα με τις δυνατότητες του.

Σε αυτή την εξέλιξη παίζει ρόλο και η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, εκπτωτικών κουπονιών, δωροεπιταγών κλπ εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 5% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές που θα τις επιλέξουν.

Ειδικά για το νωπό ελληνικό προϊόν η μείωση στην τιμή του αρνιού την Μεγάλη Εβδομάδα 2014 (14 Απριλίου – 19 Απριλίου) συγκριτικά με την αντίστοιχη Μεγάλη Εβδομάδα του 2013 φαίνεται πως θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την υπόλοιπη αγορά. Συγκεκριμένα η μέση τιμή για το ελληνικό νωπό αρνί εκτιμάται σε περίπου 6 ευρώ το κιλό τη Μεγάλη Εβδομάδα και εκτιμάται ότι θα φτάσει το μεγάλο Σάββατο σε μέσο όρο περίπου 5,5 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μείωση της μέσης τιμής στα σουπερμάρκετ κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Λίγο μεγαλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι η μείωση τιμής για το ελληνικό νωπό κατσίκι με την μέση τιμή να διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 6,5 € το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι τιμές είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε εκτιμήσεις και πως ανάλογα με τη ζήτηση της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο, ενώ επίσης δεν περιλαμβάνουν και προωθητικές-εκπτωτικές ενέργειες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο.

10-04-2014_sx1

Οι μειώσεις αυτές οφείλονται στην ένταση του ανταγωνισμού λόγω της ύφεσης και την μείωση της κατανάλωσης. Επίσης, η διαφορά τιμών των καταστημάτων μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ από την υπόλοιπη αγορά είναι αποτέλεσμα των οικονομιών κλίμακας, της αποτελεσματικής λειτουργίας των οργανωμένων τμημάτων προμηθειών των σουπερμάρκετ και της μακροχρόνιας συνεργασίας με οργανωμένους μεγάλους προμηθευτές.

Σημειώνεται πως η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα δημοσιευθούν ανανεωμένα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

 



[1] Τα προϊόντα που εξετάστηκαν είναι: Αρνί Ελληνικό, Κατσίκι Ελληνικό, Αυγά 6αδα, Τσουρέκι, Ξύδι, Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μουστάρδα, Φέτα, Γιαούρτι, Κρασί Μοσχοφίλερο, Πατάτες, Ντομάτες

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts
Read More

Μόνο 1 στους 10 καταναλωτές δηλώνει ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί πλαστική σακούλα μετά την επιβολή τέλους

Το 57% δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, ενώ το 33% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ακόμα τι θα κάνει, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται οργανωμένες πρωτοβουλίες ενημέρωσης από την πολιτεία, την επιχειρηματική κοινότητα και τις ενώσεις καταναλωτών. Η επιλογή της επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας από το καταναλωτικό κοινό ταυτίζεται με τον αντίστοιχο στόχο που έχει θέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όμως απαιτείται μία σημαντική αλλαγή στις αγοραστικές συνήθειες του κοινού, η οποίο αναμφίβολα θα επηρεαστεί-υποβοηθηθεί και από την εφαρμογή του μέτρου της χρέωσης.