Μελέτη ΙΕΛΚΑ εξέλιξης τιμών οπωροκηπευτικών στο οργανωμένο λιανεμπόριο‏

Μειώσεις 13% στις τιμές των οπωροκηπευτικών το τελευταίο 12μηνο στα σουπερμάρκετ

 

Η παρούσα έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)  παρουσιάζει τα αποτελέσματα της ανάλυσης έρευνας της εξέλιξης των μέσων τιμών βασικών οπωροκηπευτικών στο οργανωμένο λιανεμπορίο τροφίμων (σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα για το τελευταίο δωδεκάμηνο. Βασίζεται στα πρωτογενή δεδομένα που παρέχει το παρατηρητήριο τιμών (www.e-prices.gr) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας).

Συνολικά, η μείωση ήταν 12,70% από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Ιανουάριο του 2012 (χωρίς στάθμιση βαρύτητας στον οικογενειακό προϋπολογισμό). Με σταθμισμένη τη βαρύτητα στον οικογενειακό προϋπολογισμό (στοιχεία κατανάλωσης ΕΛ.ΣΤΑΤ.) η συνολική ποσοστιαία μείωση είναι 13,57%, ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης της τιμής της τομάτας και της πατάτας, προϊόντα με μεγάλη κατανάλωση από τα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτή η μείωση εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε μέση εξοικονόμηση περίπου 50€ ανά έτος ανά νοικοκυριό στην Ελλάδα.

13-03-2012_1

 

Ο πίνακας 1 δείχνει την μεταβολή μέσων τιμών σε 21 προϊόντα ανάμεσα στον Ιανουάριο του 2011 και τον Ιανουάριο του 2012. Από τα 21 προϊόντα που εξετάστηκαν τα 16 παρουσίασαν μείωση στις μέσες τιμές τους από 2,48% έως και 35,25%. Μάλιστα για 5 από αυτά τα προϊόντα η μείωση ήταν μεγαλύτερη από 20% και για 11 από αυτά μεγαλύτερη από 10%. Τη μεγαλύτερη μείωση τιμής παρουσίασαν η τιμή της μελιτζάνας-τσακώνικης με 35%, της πιπεριάς με 31% και της πιπεριάς Φλωρίνης με 28%. Από τα 5 μόλις προϊόντα που αύξησαν την τιμή τους, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε το αγγουράκι (κιλό) από 1,51 σε 2,12 ευρώ. Σε γενικές γραμμές τα λαχανικά-κηπευτικά παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση τιμής σε σχέση με τα φρούτα.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη αξία, είναι η μελέτη της εξέλιξης των τιμών των βασικών λαχανικών (με κριτήριο τη συμμετοχή τους στον οικογενειακό προϋπολογισμό). Συγκεκριμένα, στο σχήμα 1 παρουσιάζεται η εξέλιξη της τιμής των πιο βασικών λαχανικών για την ελληνική διατροφή (πατάτα, τομάτα κλπ). Όπως φαίνεται στο σχήμα, η τιμή και των 5 λαχανικών ήταν πτωτική το τελευταίο δωδεκάμηνο. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση παρουσίασε η τομάτα με μείωση 26%. Την ακολούθησε η πατάτα με μείωση 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η μείωση πραγματοποιήθηκε πριν ξεκινήσει το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας». Ακολούθησαν το μαρούλι με πτώση 14,5%, το κρεμμύδι με 11%, και το καρότο με 4,5%.
13-03-2012_2

Φαίνεται λοιπόν, πως οι μέσες τιμές των οπωροκηπευτικών στα σουπερμάρκετ εν μέσω οικονομικής ύφεσης συνολικά μειώνονται σε βάθος χρόνου, παρά την εποχικότητα που έχουν τα συγκεκριμένα είδη και την επιβάρυνση των εμπλεκόμενων (παραγωγών, λιανέμπορων κλπ) με επιπλέον κόστη (π.χ. αύξηση τιμών καυσίμων, φορολογία κλπ).

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts
Read More

Συνολική αύξηση της απασχόλησης (+3,1%) στο λιανεμπόριο τροφίμων και το 2020 με κύριο πυλώνα τα σουπερμάρκετ

Αυξητική τάση και το Α’ τρίμηνο του 2021 (+0,5%) πλέον οι άμεσα απασχολούμενοι στο λιανεμπόριο τροφίμων ξεπερνούν τους 215.000 με τις 8.000 να έχουν προστεθεί την περίοδο της πανδημίας
Read More

Ουσιαστική μείωση τιμών και μεγάλες προσφορές συγκράτησαν τις πωλήσεις των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ την περίοδο των εορτών στα περυσινά επίπεδα

Την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων του 2013 οι πωλήσεις των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ κινήθηκαν σε περίπου τα ίδια επίπεδα με το 2012 παρά τη γενική πτώση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων την ίδια περίοδο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις μεγάλες προσφορές που έκαναν στα χριστουγεννιάτικα είδη καθώς και στη συνολική μείωση τιμών.
Read More

Μόνο 1 στους 10 καταναλωτές δηλώνει ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί πλαστική σακούλα μετά την επιβολή τέλους

Το 57% δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, ενώ το 33% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ακόμα τι θα κάνει, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται οργανωμένες πρωτοβουλίες ενημέρωσης από την πολιτεία, την επιχειρηματική κοινότητα και τις ενώσεις καταναλωτών. Η επιλογή της επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας από το καταναλωτικό κοινό ταυτίζεται με τον αντίστοιχο στόχο που έχει θέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όμως απαιτείται μία σημαντική αλλαγή στις αγοραστικές συνήθειες του κοινού, η οποίο αναμφίβολα θα επηρεαστεί-υποβοηθηθεί και από την εφαρμογή του μέτρου της χρέωσης.
Read More

e-Grocery: 2 στους 3 αγοραστές e-supermarket υιοθέτησε τις ηλεκτρονικές αγορές την περίοδο του lockdown

146 ευρώ η μέση μηνιαία δαπάνη των αγοραστών e-supermarket – 35% της συνολικής δαπάνης τους | 1 στους 2 αγοραστές e-supermarket αγοράζει τουλάχιστον 1 φορά τον μήνα ή συχνότερα τρόφιμα μέσω διαδικτύου