Η τιμή του αρνιού και η τιμή του το πασχαλινού τραπεζιού ‏ 2013

Χαμηλότερη κατά 9,42% η τιμή του αρνιού το Πάσχα του 2013 στις μεγάλες αλυσίδες Σουπερμάρκετ σε σχέση με το 2012 – Έντονα αυξημένος ο Ανταγωνισμός με πολλές προσφορές

Η παρακάτω έκθεση-αναφορά του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) παρουσιάζει τα αποτελέσματα αρχικής έρευνας τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλα Σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα το Πάσχα 2013. Βασίζεται σε πρωτογενή δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ από αλυσίδες καταστημάτων οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλα Σουπερμάρκετ) και αφορούν τις τιμές της μεγάλης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης και ειδικά για το νωπό ελληνικό αρνί την Μεγάλη Εβδομάδα 2013 (29 Απριλίου – 4 Μαΐου) η τιμή υπολογίζεται ότι θα είναι χαμηλότερη κατά 9,42% σε σχέση με την αντίστοιχη Μεγάλη Εβδομάδα του 2012. Συγκεκριμένα η μέση τιμή για το ελληνικό νωπό αρνί δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 6,30 ευρώ το κιλό τη Μεγάλη Εβδομάδα και εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου στα 5,50 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μείωση της μέσης τιμής στα σουπερμάρκετ κατά 9,42% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Λίγο μεγαλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι η μείωση τιμής για το ελληνικό νωπό κατσίκι με την μέση τιμή να διαμορφώνεται κάτω από 7,43 € το κιλό με ποσοστιαία μεταβολή 13,24%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι τιμές είναι ενδεικτικές και ανάλογα με τη ζήτηση της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο καθώς πλησιάζει το Μεγάλο Σάββατο.

29-04-2013_sx11

Επίσης οι τωρινές τιμές δεν περιλαμβάνουν προωθητικές-εκπτωτικές ενέργειες που ήδη πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μέση εκτιμώμενη επίδραση στην τιμή του αρνιού από τις προσφορές με τη μορφή επιπλέον εκπτώσεων, δωροεπιταγών και επιστροφής χρημάτων για επόμενες αγορές είναι επιπλέον 10% περίπου.

Με βάση τα ανανεωμένα στοιχεία των τιμοληψιών του ΙΕΛΚΑ, το μέσο τυπικό καλάθι του 2013 υπολογίζεται στα 39,89€ μειωμένο κατά 7,74% σε σχέση με το 2012 (μείωση 3,35€) και κατά 15,46% σε σχέση με το 2011 (μείωση 7,29€). Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή παρουσιάζουν το ξύδι (-37%), το πασχαλινό τσουρέκι (-19%) και το κατσίκι (-13%).

Επιπλέον, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως όπως και το 2013, για άλλη μια χρονιά οι τιμές εμφανίζουν σημαντικό εύρος, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει το καλάθι ανάλογα με τις δυνατότητες του. Το εύρος τιμών υπολογίζεται σε πάνω από 40% με το ελάχιστο καλάθι να ξεκινάει από 30,21 €. Το ελάχιστο καλάθι είναι επίσης μειωμένο κατά 8,54% σε σχέση με το 2012, ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη καθώς είναι σαφές ότι ο καταναλωτής στρέφεται σε επιλογές χαμηλότερης τιμής τα τελευταία χρόνια. 29-04-2013_pin11

 

Οι μειώσεις αυτές οφείλονται στην ένταση του ανταγωνισμού που προκαλείται από τη συνεχιζόμενη ύφεση και την αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης. Επίσης, η διαφορά τιμών των καταστημάτων μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ από την υπόλοιπη αγορά είναι αποτέλεσμα των οικονομιών κλίμακας, της αποτελεσματικής λειτουργίας των οργανωμένων τμημάτων προμηθειών των σουπερμάρκετ και της μακροχρόνιας συνεργασίας με οργανωμένους μεγάλους προμηθευτές.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts
Read More

Ημέρα διατροφής 2019: Οι επτά αναδυόμενες Διατροφικές και Καταναλωτικές Τάσεις για την επόμενη δεκαετία (2020-2030)

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας διατροφής της 16ης Οκτωβρίου και με αφορμή το 10ο Συνέδριο ΙΕΛΚΑ FMCG2030 το ΙΕΛΚΑ πραγματοποίησε μελέτη καταγράφοντας τις αλλαγές τις οποίες διέρχονται οι διατροφικές και καταναλωτικές τάσεις των Ελλήνων.
Read More

Η επίδραση των συνεχών αλλαγών ΦΠΑ στα είδη παντοπωλείου (τρόφιμα) τη δεκαετία 2008-2017

Παρότι ο μέσος συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 75%, ο αναλογούν ΦΠΑ αυξήθηκε μόνο κατά 30%, ενώ ο κλάδος απορρόφησε μεγάλο μέρος της αύξησης και οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα
Read More

Το Συνέδριο Digital Strategy στον Κλάδο Εστίασης & Food-to-Go υπό την Αιγίδα του ΙΕΛΚΑ

Στο διήμερο εκπαιδευτικό συνέδριο 29 κορυφαίοι επαγγελματίες από την Ελλάδα και 6 χώρες του εξωτερικού θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους για το πως η digital στρατηγική στον κλάδο εστίασης μπορεί να δημιουργήσει κερδοφόρο ανάπτυξη
Read More

Σταθεροποίηση των πωλήσεων το Β’ εξάμηνο 2020, η εκτίμηση των στελεχών του κλάδου Λιανεμπορίου Τροφίμων-FMCG

Νέα πτώση για τον δείκτη οικονομικού κλίματος | 1 στα 2 στελέχη πιστεύει ότι ο Covid-19 θα επηρεάζει την αγορά/οικονομία και το 2022 | Το 84% των στελεχών δηλώνει ότι η αγορά ήταν έτοιμη για το δεύτερο Lockdown