Η πορεία των τιμών στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση το Α’ 8μηνο 2025

Analyst pointing the chart.

Η πορεία των τιμών τροφίμων στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση το Α’ 8μηνο 2025

  • Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα είναι ο 4ος χαμηλότερος στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Από το 2018 η Ελλάδα καταγράφει ως επί το πλείστον χαμηλότερο πληθωρισμό από τον Μ.Ο. της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Στο πλαίσιο έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) αναλύονται στοιχεία που παρέχει η Eurostat σχετικά με τις πληθωριστικές τάσεις στα τρόφιμα το 2025. Συγκεκριμένα εξετάστηκε η πορεία των τιμών τον Αύγουστο 2025 σε σχέση με τον Αύγουστο 2024.

 

Από την έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

  1. Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα καταγράφεται στο 2,6% σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη καταναλωτή της Eurostat, ο οποίος αντικατοπτρίζει τη μεταβολή ανάμεσα στον Αύγουστο 2025 και τον Αύγουστο 2024. Συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει πληθωρισμό τροφίμων 3,9%. Η Ελλάδα καταγράφει τον συγκεκριμένο μήνα την 4η χαμηλότερη τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στη Ρουμανία με 9,1% (η οποία υλοποίησε το προηγούμενο διάστημα αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ) και η χαμηλότερη στην Κύπρο με αποπληθωρισμό -2,3% η οποία εφαρμόζει το 2025 μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε αρκετά βασικά είδη.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης της Eurostat αφορά όλα τα σημεία πώλησης τροφίμων και ποτών, δηλαδή εκτός των σουπερμάρκετ και τα μικρά μη ειδικευμένα πώλησης, παντοπωλεία, εξειδικευμένα καταστήματα, αρτοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, λαϊκές αγορές κλπ.

Σχήμα 1: Δείκτης εξέλιξης τιμών τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών 8/2024-8/2025 (πηγή: Eurostat)

  1. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η τάση καταγράφεται σε γενικές τιμές διαχρονικά στις μετρήσεις της Eurostat. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στο σχήμα 2, από τον Ιανουάριο 2018 έως τον Αύγουστο 2025, σε διάστημα 92 μηνών, η Ελλάδα κατέγραψε χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση τους 73 μήνες. Οι μόνες περιόδους στις οποίες φαίνεται ότι η Ελλάδα καταγράφει μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η περίοδος από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 2022 και από τον Οκτώβριο 2023 έως τον Ιούνιο 2024, πρόκειται για την περίοδο ανατιμήσεων στο Ελαιόλαδο, το οποίο στο ελληνικό καλάθι έχει πολύ μεγαλύτερη αναλογικά βαρύτητα. Από τον Οκτώβριο 2024 μέχρι σήμερα καταγράφονται χαμηλότεροι δείκτες στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχήμα 2: Δείκτης εξέλιξης τιμών τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών 8/2024-8/2025 (πηγή: Eurostat)

  1. Όσον αφορά συγκεκριμένα την τιμή του νωπού κρέατος και την τιμή νωπού βόειου κρέατος, στην Ελλάδα καταγράφεται πληθωρισμός 7,5% για το νωπό κρέας και 15,7% για το νωπό βόειο κρέας. Αν και οι τιμές αυτές είναι υψηλότερες από τον Ευρωπαϊκό Μέσο όρο, 4,5% και 11,8% αντίστοιχα, η Ελλάδα καταγράφει μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις συγκριτικά με τις άλλες χώρες στο νωπό βόειο κρέας και βρίσκεται στην 10η θέση. Η Γαλλία καταγράφει την χαμηλότερη αύξηση με 6% ενώ η Ολλανδία την υψηλότερη αύξηση με 29,8%.

Σχήμα 3: Δείκτης εξέλιξης τιμών νωπού κρέατος 8/2024-8/2025 (πηγή: Eurostat)

Οι βασικοί λόγοι αύξησης τιμής του βόειου κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι:

  • Μείωση της παραγωγής / περιορισμοί στην προσφορά. Η παραγωγή βόειου κρέατος στην ΕΕ βρίσκεται σε πτωτική πορεία: το 2023 η ΕΕ παρήγαγε περίπου 6,4 εκατομμύρια τόνους βόειου και μοσχαρίσιου κρέατος, δηλαδή περίπου 3,8 % λιγότερο σε σχέση με το 2022.
  • Κόστη και πιέσεις στις εισροές. Οι αυξημένες τιμές ζωοτροφών, ενέργειας, μεταφορών και κανονιστικής συμμόρφωσης ανεβάζουν το κόστος εκτροφής και επεξεργασίας, το οποίο μετακυλίεται στις τελικές τιμές του βόειου κρέατος.
  • Μεταβολές στις εμπορικές ροές. Οι εξαγωγές βόειου κρέατος της ΕΕ έχουν αυξηθεί (ιδίως προς χώρες όπως η Τουρκία και η Αλγερία), ενώ η αύξηση των εισαγωγών παραμένει σχετικά περιορισμένη. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση υψηλών τιμών στην εσωτερική αγορά.

Σχήμα 4: Ενδεικτική τιμή παραγωγού Ευρωπαϊκής Ένωσης για Βόιο κρέας (νεαρό αρσενικό ζώο) τιμή σε € ανά 100 κιλά (Πηγή: Eurostat)

  1. Όσον αφορά τις υπόλοιπες υποκατηγορίες τροφίμων, η Ελλάδα καταγράφει χαμηλότερο πληθωρισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ψωμί και τα δημητριακά 1,0% έναντι 1,9%, στα γαλακτοκομικά 0,2% έναντι 4,6%, στα λίπη και έλαια -20,3% έναντι 6,0%, στα γλυκά 6,5% έναντι 7,5% στα λοιπά τρόφιμα 1,2% έναντι 1,3% και στα μη αλκοολούχα ποτά 6,4% έναντι 8,5%, ενώ καταγράφει υψηλότερο πληθωρισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα φρούτα 19,2% έναντι 9,5% και στα λαχανικά 0,4% έναντι 0,3%.

Σχήμα 5: Δείκτης εξέλιξης τιμών κατηγοριών τροφίμων 8/2024-8/2025 (πηγή: Eurostat)

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

6o Συνέδριο ΙΕΛΚΑ: Υψηλή προτεραιότητα σε έργα business & web analytics από τις οργανωμένες εταιρείες λιανεμπορίου τροφίμων και προμηθευτών τους

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και έρευνα στελεχών με στόχο την καταγραφή της σημερινής κατάστασης στην υιοθέτηση τεχνικών business και web analytics από τις επιχειρήσεις του κλάδου. Οι οργανισμοί σε ποσοστό 85% είτε υλοποιούν ήδη κάποιο έργο web ή business analytics (74%), είτε θα ξεκινήσουν την υλοποίηση μέσα στον επόμενο χρόνο (11%)
Read More

Στα ίδια επίπεδα με το 2014 οι τιμές προ ΦΠΑ του Χριστουγεννιάτικου Τραπεζιού το 2015 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ

Μικρή η αύξηση κατά 4% στις τελικές τιμές εξαιτίας των αυξήσεων του ΦΠΑ. Σημαντική η εξοικονόμηση για τον καταναλωτή μέσω προσφορών 12% κατά Μ.Ο. με το εύρος τιμών να φτάνει το 35%.
Read More

2 στους 3 καταναλωτές θεωρούν σημαντική την προστασία του περιβάλλοντος στην αγορά τροφίμων, αλλά μόνο 1 στους 7 είναι διατεθειμένος να πληρώσει περισσότερα χρήματα για αυτή

Ανακοίνωση τύπου για περιβαλλοντική συνείδηση και σπατάλη τροφίμων  Ετήσια έρευνα καταναλωτών ΙΕΛΚΑ: 2 στους 3 καταναλωτές θεωρούν σημαντική…